En eftermiddag med Joe Moretti

joe

 

 

Igår var Joe Moretti från UK – Apple Distinguished Educator – på besök i Närpes för att visa oss hur vi kan använda iPaden i undervisningen. Eftermiddagen var gemytlig tack vare Joes briljanta humor. Som vi alla vet sker utvecklingen inom IT-området i rasande fart. Då gäller det att hitta de appar som vi har mest nytt av.

 

Citat-Albert-Einstein-om-kunskap-321x251

 

Joe påminde oss om att vi innan vi kastar oss över ett digitalt verktyg alltid ska fundera på OM OCH HUR DET STÄRKER LÄRANDET. Det ska inte göra lärandet mer komplext eller bara användas för användandets skull. Det här är ett av Joes motto:

 

 

Vi startade eftermiddagen med många hands-on-övningar. Joe visade oss följande tre appar:

index
Explain everything – en form av whiteboard där du kan skriva, lägga in video, ljudfiler, bilder. Om den kopplas till projektorn kan den i princip användas istället för smartboard. Fördelen är att du kan gå runt i klassrummet medan du jobbar på plattan och eleverna hänger med på skärmen.

showbie
Skriv en bildtext

Showbie – är en form av gemensam mapp för klassen. Läraren kan dela ut dokument till eleverna i Showbie. Du kan skicka bilder, video och dokument direkt till mappen. Lärarna  kan följa upp elevernas arbete och ge återkoppling på ett interaktivt sätt genom anteckningar och/eller ljudmeddelanden. Showbie lämpar sig kanske bäst för kortare uppgifter som eleverna inte jobbar länge med.

bc

Book Creator – den här appen gillades av många lärare. Du kan tillsammans med eleverna skapa enkla böcker där du kombinerar bild, film, text och ljud.

 

 

Skolorna får egentligen själva bestämma vilka appar de använder. För eleverna är det bra om man inom kollegiet enas kring några appar som används återkommande.

Då vi började bli lagom trötta avslutade Joe med att visa oss hur det kan se ut då man kombinerar läroböcker med appar. Här lär vi oss om dinosaurier.

IMG_1743

Joe berättade också i korthet om programmering. Här en enkel app som kan användas för barn i förskolan och uppåt.

IMG_1752

Kursen avslutades med en gemensam utvärdering. Vi konstaterade bland annat eleverna behöver handledning i användandet av appar. Vår uppfattning är att barn och unga redan är så skickliga att använda digitala verktyg, men läraren ska leda lärandeprocessen. Vi blev också påminda om att allt hänger inte på hur mycket utrustning man har – Don’t underestimate the power of one iPad in the classroom!

Slutligen en av Joes slides.

IMG_1742

Tack till Staffan Holmberg och iTronic! Nu appar vi vidare!

En eftermiddag med Joe Moretti

Lämna en kommentar